Chocolatextures
Kraj pochodzenia kakao, rodzaj, zawartość procentowa w czekoladzie, techniki cukiernicze, aromaty... Jest wiele czynników, które determinują smak czekolady. Opracowując nową koncepcję czekolady, japońskie studio projektowe Nendo zwróciło swoją uwagę na pomijany zazwyczaj czynnik smakowy – kształt czekolady.
Każdy z 9 różnych rodzajów czekolady wykonany jest w tej samej wielkości – 26x26x26mm, ale każdy z nich ma inną konstrukcję – mamy ostre końcówki, gładkie końcówki, puste lub pełne wnętrza oraz gładką lub chropowatą fakturę powierzchni. I tu ciekawa rzecz – chociaż surowiec jest dokładnie ten sam w każdym kawałku, charakterystyczne konstrukcje tworzą rozmaite doznania smakowe.
Nazwa każdego kawałka czekolady pochodzi od wyrażenia japońskiego, opisującego daną teksturę i kształt:
1. Tubu-tubu – kawałki małych kropli czekolady.
2. Sube-sube – gładkie krawędzie i rogi.
3. Zara-zara – granulki.
4. Toge-toge – ostre końcówki.
5. Goro-goro – czternaście małych połączonych kostek.
6. Fuwa-fuwa – miękkie i lekkie z wieloma maleńkimi otworami.
7. Poki-poki – sześcienna rama wykonana z czekoladowych patyczków.
8. Suka-suka – wydrążony sześcian z cienkimi ścianami.
9. Zaku-zaku – rozmaicie umieszczone cienkie pręty czekoladowe tworzące sześcian.